Voorne

Negen tips om je tuin mooi te maken, en mooi te houden

door Wim Paul van der Ploeg.

Heb je ooit een tuin gezien, waarbij je dacht; ‘Wow, zo’n mooie tuin wil ik ook hebben’? Dat kan! Wanneer je om je heen kijkt, dan zijn er oneindig veel verschillende tuinen. Tuinen waar je enthousiast van wordt, tuinen die je mooi vindt, maar ook tuinen waar nog wat moet gebeuren voordat je daar enthousiast van wordt. Voor elke tuin geldt hetzelfde; de aandacht en energie die in de tuin is gestopt, laat zien wat het resultaat geworden is. Je hebt het zelf in de hand. De tuin die jij wil hebben, die kan je zelf creëren. Je kan jouw tuin stap voor stap mooier en mooier maken wanneer je elke dag beter wordt in tuinieren. En dat is heel goed mogelijk. Ook voor jou. Als jij je kennis en vaardigheden voortdurend uitbreidt en regelmatig actie neemt, dan gaat dat lukken. Als je het heft in eigen handen neemt, en je tuinhandschoenen aantrekt, dan zal jouw tuin mooi worden, én mooi blijven.

 

Hier zijn 9 tips die daarvoor zorgen:

1. Besteed elke dag 20 minuten aan je tuin.
Je tuin mooi maken en mooi houden vraagt aandacht en inspanning. Maak er een gewoonte van om elke dag 20 minuten in je tuin aan de gang te zijn. Elke actie die jij uitvoert heeft zin. Door in je tuin bezig te zijn wordt niet alleen je tuin mooier, tijdens het tuinieren komen er ook allerlei gedachten en vragen bij je op. Gedachten in vorm van ideeën over wat je allemaal in je tuin kan doen. Maar ook vragen waar je nog geen antwoord op hebt. Deze vragen, en het vinden van de antwoorden op die vragen, en de acties die jij hieraan verbindt, helpen jou dat je tuin steeds mooier wordt. Wanneer je elke dag 20 minuten toegewijd aan je tuin werkt, dan zal je het resultaat al gauw zien.

 

2. Maak een plan.
Maak een plan en een ontwerp van jouw tuinwensen. Maak een plan waar jij blij van wordt. Een plan waarin jij jezelf ziet en super tevreden voelt over het resultaat. Met planten en materialen en een indeling waar jij zo enthousiast over bent dat je al in die tuin wil zijn. Kijk wat je in andere tuinen ziet groeien, bekijk boeken, bezoek tuincentra en kwekerijen, en stel vragen aan deskundigen. Dit helpt je bij het maken van je plan. En schrijf al je ideeën en wensen op. Loop een rondje door de tuin waar jij van droomt en neem deze inzichten mee in je plan. Werk al je wensen en ideeën uit in je tuinplan. En maak van je plan, een doel. Zie je de tuin die jij wenst voor je? Voel je je er blij over? Geloof je dat het haalbaar is? Nou, het is mogelijk. Heel veel mensen hebben een mooie tuin, en als anderen dat hebben, dan kan jij dat ook realiseren. Als je weet wat je wilt, dan kan je daar stap voor stap aan werken. Houd je plan bij de hand.

3. Actie
‘Er gebeurt niets, tenzij je in beweging komt’. Albert Einstein Om te genieten van een mooie tuin is actie een eerste vereiste. Actie is het eerste dat je moet doen, en het laatste dat je moet doen. Het gaat om beginnen, doorgaan, doorzetten, discipline en afmaken. Mocht je ertegenop zien om te beginnen, weet dat het steeds makkelijker wordt. Al jouw inspanningen worden beloond door het resultaat waar je zelf voor hebt gezorgd. En dat is iets om naar uit te kijken. Tuinieren is een werkwoord, daar kunnen we niet omheen. Zelf doen, of laten doen, of dit combineren. Doe wat voor jou aan de orde is.

4. Opruimen
Als je elke dag actie neemt en tijd aan je tuin besteedt begin dan met opruimen. Opruimen heeft een heel groot effect. We zouden het bijna over het hoofd zien. Doe alles wat niet in je tuin hoort weg. Verwijder al het onkruid. Maak zaken schoon. Verwijder zelfs planten of beelden of potten of wat anders waar je je aan stoort of waar je geen blij gevoel bij ervaart. Hoe voel je je als je huis heerlijk opgeruimd is? Dat geldt ook voor je tuin. Je loopt heel anders door je huis, maar ook door je tuin. Wanneer je tuin is opgeruimd, zie je beter wat er is. Alles komt beter tot uitdrukking en meer tot zijn recht. En je ziet eerder mogelijkheden om je tuin mooier te maken. De punten die jij in je plan had verwerkt, die kan je dan makkelijker uitvoeren.

5. Blijf leren
Blijf jezelf ontwikkelen op het gebied van tuinieren. Leer over planten en tuinen, lees boeken en tijdschriften, bezoek tuinen en ga in gesprek met specialisten. Sluit je aan bij tuinclubs, er is er vast wel een bij jou in de buurt. In contact zijn met andere tuinliefhebbers zorgt voor nieuwe kennis, nieuwe inzichten en nieuwe mogelijkheden. Blijf jezelf voortdurend verbeteren. Maar stel jezelf af en toe ook de vraag waarover jij je kennis en ervaring wil uitbreiden. Door te blijven leren, kan je toepassen wat je hebt geleerd, en zal je tuin steeds mooier worden.

6. Investeer in goed gereedschap
Zorg voor goed gereedschap zodat je ook werkelijk aan de gang kan gaan. Dan heb je materiaal om te doen wat je wil doen. Zonder goed gereedschap lukt dat niet. Koop die goede snoeischaar waarmee je ook dikke takken kan snoeien. En al het andere dat nodig is. Denk ook aan tuinhandschoenen. Als je graag met je blote handen werkt dan is dat natuurlijk prima, maar handschoenen beschermen je handen bij het werk in de tuin.

7. Investeer in kwaliteit
Als je een mooie tuin wil hebben, dan is kwaliteit een belangrijke factor. Wanneer je materialen gaat gebruiken, zorg er dan voor dat het jaren mee kan. De kwaliteit van bijvoorbeeld houtwerk, bestrating, maar ook potten, vazen en of beelden is verschillend. Ook bij het gebruik van planten is er verschil in sterke planten die tegen een stootje kunnen en jaren meegaan, en de planten die ook mooi zijn maar kwetsbaarder en daardoor eerder verdwijnen.

8. Beantwoord regelmatig de basisvragen voor tuinieren.
Het stellen van een paar basisvragen is een eenvoudige en doeltreffende hulp met tuinieren. Ze helpen je met:

  • het beantwoorden en vervullen van jouw wensen
  • het maken van je plan op papier
  • het uitvoeren van je plan in je tuin
  • het onderhouden van je tuin
  • jouw tuin mooier en mooier te maken

Houdt bij de volgende drie basisvragen bij de hand:

  • Wat kan beter?
  • Wat kan mooier?
  • Hoe kan het beter?

Jouw antwoorden leiden tot aanpassingen, veranderingen, onderhoud en aanleg. Ze leiden tot nieuwe inzichten en ook tot nieuwe acties. Oftewel, tot een transformatie van jouw tuin. Van kleine dingen tot grootse zaken. Zelfs kleine veranderingen, kunnen al een groot verschil in beleving maken. En na de ene aanpassing zie je de mogelijkheid voor de volgende verbetering. Deze vragen helpen je ook om jouw diepste tuinwensen naar boven te laten komen zodat je die kan realiseren. De tuinwensen die je in eerste instantie niet had gezien, maar die er wel zijn. Stel deze vragen eens vlak voor het slapen gaan, wie weet wat voor een mooi antwoord je de volgende morgen hebt. Deze basisvragen houden je op koers. Bijna moeiteloos en steeds vanzelfsprekender ben je met je tuin aan de gang en wordt jouw tuin steeds mooier. Totdat jouw tuin tot je eigen paradijsje hebt veranderd. Met het gebruik van deze vragen, in combinatie met je dagelijkse tuinwerkzaamheden, je plan, je acties en je ervaringen, en wanneer je blijft leren, gaat jouw tuin honderd procent zeker veranderen. Mocht je hieraan twijfelen, dan is er nog een tip, en dat is: heb vertrouwen!

9. Heb vertrouwen
Als een ander een mooie tuin kan hebben, dan kan jij dat ook. Geloof dat jij dit kan bereiken. De combinatie van actie, blijven leren en elke dag even tijd aan je tuin te besteden zorgt voor vertrouwen. Je wordt elke dag handiger. Weet dat er zaken in je tuin zijn die kunnen mislukken. Dat is niet anders. Maar laat dit je niet weerhouden om door te gaan. Ik begrijp dat het moeilijk kan zijn, of lastig, of dat je geen tijd hebt, of dat je het niet kan, of dat je het idee hebt dat je niet goed genoeg bent, of nog iets anders. Dat begrijp ik, ik heb het ook gehad. Ik heb ook tegenslagen gekend en dingen zien mislukken. Het heeft me kracht gegeven om door te gaan omdat ik diep vanbinnen wist dat het wel kon. Er is een andere kant van deze ontmoedigende momenten. En waar een wil is, is een weg. Ook om dit soort hobbels te overwinnen en je vertrouwen kan groeien. En als ik het kan, dan kan jij het ook. En dan is de ervaring:

  • dat het wel lukt
  • dat het makkelijker was dan je dacht
  • dat je je trots en voldaan voelt dat je hebt aangepakt
  • dat je wat heb geleerd
  • dat je enthousiast wordt
  • dat je juist tijd maakt voor je tuin
  • dat je niet had gedacht wat je tuin met je doet en hoeveel het voor je betekent.

Bouw je vertrouwen op door dagelijks je tuinsuccessen op te schrijven. Met het opschrijven van je behaalde successen bouw je aan een sterke relatie met je tuin. Het wordt voor jezelf steeds duidelijker waar jij goed of handig in bent, en wat je allemaal weet. Of schrijf over de momenten waar je van je tuin geniet. Het bevestigt wat je graag ervaart. Kijk af en toe terug. Op die manier zie je dat je zaken van een paar maanden geleden of van vorig jaar misschien nu vanzelfsprekend zijn of op een nieuwe manier aanpakt omdat je in de tussentijd weer wat hebt bijgeleerd.

Meer dan een mooie tuin
Het hebben van een mooie tuin is geweldig. Maar wat het met je doet, overtreft het uiterlijk van je tuin. Hoe je je voelt wanneer jij trots bent op je eigen gecreëerde en gerealiseerde tuin, is een prachtig gevolg dat erbij komt. Hoe is het om zelf, van je tuin een prachtige tuin te maken, en dat je je daardoor een ander mens voelt? Dat je zo kan genieten van je eigen tuin. Ik wens je deze ervaring van harte toe. Heel veel succes!