Voorne

 

Interview met boomspecialist Kevin Osterwalder.

Hoe wordt je boomspecialist?

Je kunt een 4-jarige MBO opleiding tot European Treeworker volgen, waarna je een onafhankelijk getoetst examen moet doen voor een Europese Jury. Wat ook mogelijk is, is diverse cursussen volgen waarna je hetzelfde examen kunt afleggen. Het diploma dat je vervolgens haalt wordt in heel Europa erkent en kan ook omgezet worden tot een diploma, dat in de US en Australiƫ geldig is. Nadat je het diploma behaald hebt moeten elk jaar diverse cursussen gevolgd w orden om de kennis up-to-date te houden. Zonder de behaalde punten verloopt het diploma.

Is het een gevaarlijk beroep?

Er zitten wel risico's aan verbonden inderdaad. Zo werk je vaak met een kettingzaag en ook het werken op hoogte is niet zonder gevaar. Nu ziet het werk er wel gevaarlijker uit dan het in werkelijkheid is. Wij zijn getraind om zo veilig mogelijk te werken en om onze eigen materialen dagelijks te kunnen keuren. Het grootste gevaar is vermoeidheid. Die slaat vaak toe aan het eind van de dag. Een goede grondman die ook de handelingen van de Treeworker in de boom controleert is daarom erg belangrijk.

Kun je een boom in elk jaargetijde snoeien?

Niet alle bomen zijn het gehele jaar te snoeien. De zogenaamde ABC-bomen (bomen die in het Latijns beginnen met deze letters) kunnen in het voorjaar beter niet gesnoeid worden, omdat op dit moment de sapstroom het sterkst is waardoor de boom moeilijk kan afsluiten en lang zal blijven 'doorbloeden'. Over het algemeen is de zomer de beste tijd om te snoeien. Dit is logisch te verklaren omdat de boom dan de meeste zonlicht-uren heeft en met de suikers die dat oplevert kan hij het gesnoeide hout afdichten d.m.v. callus vorming.

Moet een boom elk jaar gesnoeid worden?

Volwassen bomen waar nooit vormsnoei is toegepast dienen om de drie tot vier jaar gecontroleerd te worden op dood hout en breukgevoelige takken. Oudere bomen die we Veteranen noemen dienen soms elk jaar gecontroleerd te worden omdat deze zich in de aftakelingsfase bevinden.

Wat is jeugdsnoei en is het belangrijk?

Begeleidingssnoei bij bomen in de jeugdfase (tot 15 jaar) is eigenlijk de belangrijkste snoeifase van de boom. In deze periode wordt bepaald welke takken er blijven en welke takken er niet gewenst zijn omdat deze later een gevaar kunnen opleveren. Ik zie vaak dat er pas om snoei gevraagd wordt als het eigenlijk te laat is. De snoeiwonden zouden dan zo groot zijn dat deze door de boom zelf bijna niet af te dichten zijn en er een schimmel kan binnendringen die de boom fataal zou kunnen worden.

Wat betekenen paddenstoelen op of direct bij de boom?

Vaak is dit geen goed teken en moet er een expert bij komen kijken om te bepalen of dit om een parasitaire schimmel gaat. Er zijn echter ook soorten die in symbiose met de boom leven. Zo heeft een beuk bijvoorbeeld bepaalde schimmels nodig voor een juiste opname van elementen.

Kan een boom last hebben van insecten?

Ja dat zien we steeds vaker voorkomen. Neem bijvoorbeeld de Eikenprocessierups en de Kastanjemineermot. Gelukkig wordt er ook veel onderzoek gedaan over hoe deze plagen ontstaan en hoe deze weer op een natuurlijke manier te bestrijden.

Kun je direct om de boom gras zaaien of bestraten?

Dit is af te raden daar de boom zuurstof en voeding nodig heeft. Een groot gedeelte van de voeding krijgt de boom doordat het in de herfst zijn blad laat vallen. Daarna gaat het bodemleven ermee aan de slag en zorgt voor de vertering van het blad maar ook voor de juiste bodemstructuur zodat de haarwortels van de boom kunnen blijven groeien.

Wat is er te doen aan een beschadiging van een boom?

Als het cambium niet beschadigd is (plakkerig laagje van ongeveer 1mm net onder de bast) dan is het mogelijk om er een stuk vijverfolie over heen te plakken om uitdroging ervan te voorkomen. Het cambium kan de bast vervolgens weer l aten aangroeien. Is de beschadiging te groot dan valt hier zelf niets tegen te doen. De gifstoffen die de boom zelf kan mobiliseren tegen schimmels moeten dan hun werk gaan doen. De effectiviteit hiervan is per boomsoort verschillend.

Hoe kun je zien of een boom ziek is of een gebrek heeft?

De bladmassa of bladkleur is de grootste indicator. Ook kan er gekeken worden naar scheuten van vorige jaren en dat vergelijken met scheuten van het huidige jaar.

Wat is de voornaamste doodsoorzaak van een boom?

Dat blijft helaas de mens doordat wij in ons land veel verbouwen en dingen veranderen. Het gedeelte onder de kroon van de boom, daar waar de wortels zitten, daar worden vaak materialen bovenop geplaatst waardoor de bodem verdicht of verstikt wordt. Als wortels eenmaal afsterven kost dit ook weer zuurstof waardoor de boom vaak snel in conditie terugloopt. Ook wordt het bodemleven aangetast terwijl dit juist cruciaal is voor de boom.

Waar moet ik aan denken als ik een boom koop?

Ga naar een goede kweker en weet in welke grondsoort de boom komt te staan. Woon je in de duinen ga dan voor een boom die op zandgrond gekweekt is. Er moet ook gekeken worden of er een goede doorgaande spil in zit en er geen grote probleemtakken in zitten. Sommige bomen zijn op jonge leeftijd al niet meer te corrigeren en zouden eigenlijk niet verkocht mogen worden. In de praktijk zien we dit jammer genoeg soms wel gebeuren.

Bedankt Kevin