Voorne

De Magie van Tuinieren

Door Wim Paul van der Ploeg

“Meer genieten van je tuin, meer genieten van je leven. De lezing is een uitnodiging om door een andere bril naar tuinen en tuinieren te kijken. Een bril die niet alleen aandacht geeft aan verschillende tuinen in binnen- en buitenland en prachtige bloemen en planten. Wim Paul van der Ploeg laat je ook stilstaan bij vormgeving, sfeer, creativiteit, energetisch tuinieren en een filosofische benadering. De tuin en het tuinieren als spiegel voor je leven.

Ook de praktische kant van tuinieren wordt belicht. Wat je hoort en ziet tijdens de lezing zal je vast op ideeën brengen die je in je eigen tuin kunt toepassen. Dat is het mooie van tuinieren: er is meer mogelijk dan je op voorhand zou denken.

Dynamiek is een constante factor van verandering in de tuin. Genieten van tuinieren in het hier en nu. Genieten is het doel. Tuinieren is het middel. De lezing inspireert om je tuin mooier te maken en om je leven rijker te maken.

-Wat wil je van je tuin maken?
-En wat wil je van je leven maken?
-In beide gevallen moet je daar moeite voor doen!
-En de moeite die je doet, die wordt in beide gevallen beloond!
-Een verandering van een tuin die ik zelf heb uitgevoerd, neemt je mee in het proces van de beginsituatie naar het eindresultaat. Met niet alleen een verandering van het beeld, maar ook van de beleving.

Tijdens de lezing nodigt Wim Paul de aanwezigen uit voor een actieve deelname. Af en toe zal hij vragen stellen aan het publiek.

Overige onderwerpen die aan bod komen:
-Voorbeelden uit de praktijk
-Kijken, waarnemen en zien
-Tuinieren als liefhebberij
-Verbeeldingskracht gebruiken
-Hoe om te gaan met obstakels in je tuin
-Transformatie van je tuin (en je leven)
-De magie van het tuinieren
-Wat ga je zelf in je tuin doen?
-Gelegenheid tot vragen stellen.
-Ruimte om in te spelen op wat er tijdens de lezing leeft.”

Wim Paul van der Ploeg is een gepassioneerd hovenier en tuincoach, gespecialiseerd in energetisch tuinieren.

Ook de negen tips voor een mooie tuin zijn van hem.