Voorne

Dit jaar is de Open Tuinen Avond op woensdag 13 juli van 19.00 tot 21.00 uur.

We zijn welkom bij de heer en mevrouw Klok, Abbewerveweg 1A, 3238 LH te Zwartewaal. Dit schrijven zij over hun tuin.

 

Wij zijn eind 1972 komen wonen op het huidige adres. Met de herindeling van 1 januari 1980 is de naam van de weg veranderd.  De tuin is inclusief huis en garage 845m2. September 1992 kregen wij de mogelijkheid een stuk weiland bij te kopen, inclusief een schuur; totaal 1720m2.  Vanaf 1986 kwam ik in aanraking met Fuchsia’s. Met de Fuchsia’s zijn wij verder gegaan en een groot gedeelte van de tuin rondom het huis is ermee gevuld. Het weiland van 1992 is in de loop van de tijd veranderd in een tuin. Er zijn twee vijvers, een grotere en kleine.  In dit gedeelte staan Hosta’s, Hortensia’s, Berkenbomen, Walnotenboom, Vlinderstruik, éénjarige perkplanten, zoals Afrikaantjes en Dahlia’s. Vele planten en bomen zijn gebracht door liefhebbers. De tuin is geheel zelf aangelegd en er zijn terrassen. Langs de oprit naar ons huis staat een Ligusterheg. Daar leven enorm veel huismussen, ook in de coniferenhagen zitten mussen en andere vogels, zoals de koolmees.

Ook is er een perceel van 485m2 dat ons eigendom is. Op dit perceel stond een zendmast van Luchtvaartdienst Nederland. De zendmast was voor de vliegtuigen, die op Rotterdam Airport gingen landen. Het geheel is in februari 2022 ontmanteld. De grond is terug bij ons. Het is nu nog een kale vlakte, die eerst nodig rust moet hebben en waar de grond nog op diverse plaatsen zal gaan verzakken.

Leen & Pleuntje Klok
Zwartewaal

De tweede tuin is van de heer en mevrouw Bouwmeester, Kraakweg 4, 3238 LN, ook in Zwartewaal.

Op ons perceel van zo’n 1 hectare vindt u nog een gedeelte van de oude boomgaard uit begin 1900 met hoogstam en halfstam bomen met rassen uit het verleden zoals Glorie van Holland, Armgaard en Tonneboer.

In de loop van de jaren zijn er diverse bloemen- en plantenperken ontstaan.

Ook zijn er sierbomen aangeplant zoals de Zakdoekjesboom en Tulpenboom en niet alledaagse fruitbomen als de Paw-Paw, Perzische Moerbei, Mispel en Nashi peren.

Bij ons vindt u zeker geen strak aangelegde borders, maar een plek waar je heerlijk in rond kunt dwalen en van de vogels genieten.

Voor informatie kunt u contact opnemen met Jacques Voogt.