Voorne

Puzzel nr 1 - 2022

Zoek de gegeven woorden op in het veld met letters en streep ze door. De overgebleven letters vormen de oplossing.

Stuur uw oplossing vóór 15 maart naar:
jlvanwaardhuizen(at)gmail.com of
   J. L. van Waardhuizen,
   Middelweg 16,
   3235 NN Rockanje.
U maakt kans op een plantenbon. Veel succes.

De oplossing van de fotoprijsvraag in Kleur & Fleur nummer 4 2021 is: Escallonia "Iveyi".
Blijkbaar was dit een moeilijke opgave, want niemand stuurde het juiste antwoord in.
Heel jammer, dat deze wintergroene struik kennelijk zo onbekend is.
Toch hebben wij de twee agenda's verloot onder de inzenders en zijn ontvangen door de heer D. Wolthaus uit Brielle en mevrouw L. Stoof uit Oostvoorne. Hartelijk gefeliciteerd beiden.

Escallonia 'Iveyi' is een zeldzaamheid in Nederland. DeEscallonia 'Iveyi' wordt relatief groot en zijn bloemen zijn helemaal wit.
De welluidende naam Escallonia heeft deze struik gekregen om zijn ontdekker te eren. Het betreft de 18de-eeuwse Spaanse ontdekkingsreiziger Escallon die de soort aantrof in Zuid-Amerika.
Je komt de struik veel tegen in Frankrijk en Engeland. Hij is beter tegen dit klimaat bestand dan bij ons. Bij erg strenge vorst vriest Escallonia in en kan dan verloren gaan. Een goed beschutte standplaats helpt en een tuin aan de kust is nog beter. Ook omdat Escallonia zeer goed bestand is tegen zeewind. De reden waarom hij toch graag aangeplant wordt, is zijn rijke en langdurige bloei.
De eerste bloei van de Escallonia 'Iveyi' is aan het begin van de zomer. Een tweede bloei erna komt voor. Tijdens de bloei geuren de meeste soorten heerlijk. Dit trekt ook vlinders en bijen. Zijn overhangende takken buigen sierlijk door. Het is daarmee een ideale struik om als vrijstaande solitair te gebruiken.

De Escallonia 'Iveyi' staat het best op een zonnige plaats, die goed beschut is tegen wind en kou. Liever geen kalk in de bodem.

De Escallonia heeft snoei nodig om mooi te blijven. Zonder snoei worden de takken na verloop van tijd lelijk. Het best kan dit na de bloei gebeuren rond augustus of september. Je knipt de minst mooie takken af tot vijf centimeter boven de grond. Door zijn goede regeneratievermogen is de struik in het seizoen erop helemaal hersteld. Bescherm de plant in de winter tegen vorst, want hij kan vorstschade oplopen.

Note van de redactie: wij hebben de struiken nu zes jaar in de tuin staan, op de wind en nooit afgedekt tegen de vorst. Ja soms vriezen ze iets in, maar geen blijvende schade.