Open tuinen in Oostvoorne

Woensdagavond 29 juni tussen 19.00 en 22.00 uur.

Dit jaar hebben we weer vier families bereid gevonden om hun tuinen voor onze leden open te stellen.

Als ik dit schrijf, begin april, heb ik net de tuinen bezocht. Het voorjaar heeft zich aangekondigd, gazons zijn geverticuteerd en de vroege bloeiers laten zich zien. Hoe zal het er eind juni uitzien in deze tuinen. Het maakt me nieuwsgierig en enthousiast. Hier volgt een korte beschrijving van de te bezoeken tuinen.

De tuin van Merel en Bart van Dijke, Parnassialaan 16, Oostvoorne.

Een tuin als een plaatje op 1400 m2. Bewoners met een langetermijn visie kan je stellen. Ze wonen hier al 50 jaar; in 1961 is het huis gebouwd en de tuin aangelegd. Vele malen zijn er veranderingen aangebracht,
de laatste renovatie dateert van 12 jaren geleden. Het is een langzaam proces geweest, zegt Bart,
die samen met Merel de tuin onderhoudt. We zijn begonnen met Oostenrijkse dennen, een drietal berken in het gazon tot arme luis planten zoals vlijtige liesjes, afrikaantjes en petunia’s.
Nu is het een tuin die het hele jaar groen is, waarin alleen vaste planten staan en heel opmerkelijk coniferen ontbreken.  Het groenelement wordt bepaald door diverse soorten viburnum, mahonia, euonymus en nog meer.
Ze zijn natuurlijk begiftigd met een schat aan bomen in hun directe omgeving, die structuur aan het geheel geven.
De blikvanger is de blauwe wisteria die de voorkant van het huis omlijst en huis en tuin volkomen integreren.
Merel’s liefste plant is de lavatera, maar ook de eerste sneeuwklokjes in het voorjaar hebben haar voorkeur.
Ga een kijkje nemen in deze gezellige tuin.

De tuin van Kobi en Ate van der Kooi, Orchislaan 6, Oostvoorne.

Een tuin met een open karakter van 1000m2. Wanneer U weleens door deze laan rijdt, dan zal u direct opmerken:“Oh, dat is die tuin met die prachtig gesnoeide juniperus in de voortuin.” Vorm snoeien, takken leiden met
gewichtjes, stammen forceren en wortelsnoei is bij Kobi in goede handen, gezien de talloze bonsai’s die in de achtertuin staan.In de voortuin staat de liquidambar boom die als zonwering dienst doet en in de herfst zijn vermaarde herfstkleur toont. Geen plekje is onbegroeid en vele soorten grondbedekkers tref je aan. Misschien bloeit de clerodendron
thomsonae – de pindakaasboom, die bij de rotstuin staat. In de rotstuin zijn trucjes uitgehaald met mosjes en tussen twee stenen groeit een iris germanica. Door de hele tuin verspreidt staan beelden die Kobi zelf vervaardigd heeft. Aangekomen in de achtertuin ervaar je pas echt dat hier twee tuinliefhebbers wonen. Ate heeft er zijn
kas waar gezaaid, gekweekt en gehospitaliseerd wordt met name de orchidee. Achter de majestueuze gunnera gaat een vijver schuil. Ook staat hier Kobi’s favoriete witte wistaria. Tot slot nog even een kijkje nemen in het werkhoekje, waar de bonsai’s verzorgd worden.

De tuin van Roos en Bart Ohlsen, Cloralaan 8, Oostvoorne.

In een boomrijk gebied bevindt zich de tuin op 800m2. Het boomrijke brengt met zich mee dat het moeilijk is om een mooi gazon te creëren. Bij de laatste renovatie hebben ze besloten om alleen bloemperken afgewisseld met verhoogde bloembakken, grind en bestrating toe te passen. Het eerste wat je opvalt aan deze tuin is de belijning: schuin op het huis staat een coniferen heg, die inkijk beperkt en gezicht op geparkeerde auto’s ontneemt, maar er toch geen vesting van maakt. De belijning is voortgezet in een buxusheg en bestrating. Een tuin met heel veel zitjes en terrassen omgeven door een keur aan vaste planten. Ook een prunus subhirtella, waarvan Roos een leuk verhaal weet te vertellen. Bart onderhoudt de tuin en is van de preciese. Hij heeft bovendien een goede hand van snoeien, getuige de viburnum aan de voorzijde. Er bestaat geen tuin zonder onderhoud, maar deze tuin maakt alles overzichtelijk. Kortom, kijkt uzelf op 29 juni.

De tuin van Elma en Arie van Geest, Van der Meerweg 34, Oostvoorne.

Sinds 2000 is de familie hier neergestreken op een stuk grond van 3000m2. De tuin is volkomen op de schop genomen door Arie. Bij het gedateerde huis hoort een gedateerde tuin zo moeten ze gedacht hebben. Aan de voorzijde bevindt zich een gazon afgewisseld met buxusperken vol met begonia’s of wat er voorhanden is. Arie  huldigt immers het principe low budget. Midzomer zal de bloemenetagère aan de zijkant van het huis weer prijken; je waant je aan de Singel in Amsterdam. Arie zijn lievelingsplant is de agapanthus, maar ook de leilinden die door zijn vader zijn opgekweekt destijds en weer verplant naar de Van der Meerweg. Achter het huis bevindt zich nog een natuurlijke vijver, ooit gebruikt als drinkwaterbekken voor paarden. Uiteindelijk kom je pas bij de echte hobby, de kweekkas. Hier worden druiven, pruimen, kiwi’s, abrikozen en aardbeien geoogst. Arie tuiniert met discipline. Zijn uitspraak is: “Dat doe ik morgen, dan ben je al een dag te laat.”
Ga op deze avond langs en hoor de enthousiaste verhalen van deze tuinier aan.