Open tuinen in Oostvoorne

Woensdagavond 27 juni tussen 19.00 en 22.00 uur

We waren blij dat we vier families bereid hebben gevonden om hun tuin open te stellen.

We noemen ze “De Zandweg tuinen”. Het waren vier heel verschillende tuinen die we konden bezoeken. Een vaste plantentuin, een parktuin een landschapstuin en een sierwatervogeltuin.

klik hier voor filmpje

Tuin van Jan en Leny van Waardhuizen, Zandweg 41 te Oostvoorne.

De borders van deze niet zo grote tuin liggen rondom het huis. De losse beplanting mag gecontroleerd zijn gang gaan en bestaat voornamelijk uit vaste planten. Een groot deel van de aanplant is zelf gekweekt. Omdat Leny het zaaien en stekken niet kan laten, is er altijd een overschot aan plantjes. Zij maakt er een leuk hoekje van en als er iets voor uw gading bij is, kunt u dat voor een klein prijsje meenemen. Loop zeker door tot achter in de tuin, dan kunt u genieten van het mooie uitzicht over de achterliggende hertenweide. Er is een kleine vijver, zonder vissen, maar vol planten en salamanders. De vijver is een geliefde badplaats van de vele vogels die in de tuin bivakkeren. Nieuwe aanplant moet dan ook absoluut vogel en/of insect vriendelijk zijn!

Tuin van Leon en Arja Lampers, Zandweg 25a te Oostvoorne

De voor - en zijtuin zijn symmetrisch aangelegd met veel hortensia’s en buxusbollen.

De ca. 20 jaar geleden aangelegde 120 m lange achtertuin biedt door de diverse groepen bomen en struiken een parkachtige aanblik. De gehele tuin is door Leon en Arja zelf bedacht en aangelegd. Ook het onderhoud doen ze het liefst zelf. Grenzend aan het terras liggen 2 vijvers met witte waterlelies en diverse soorten kleine en grote vissen die zorgen voor een levendig schouwspel. Blikvangers zijn een flinke groep met Hortensia Annabel en een (hopelijk dan nog) bloeiende grote Catalpa. Tevens zullen in de achtertuin diverse

Kunstobjecten te bewonderen zijn van kunstenares Kobi van der Kooi. Helemaal achter in de tuin wordt de bezoeker onder een grote plataan koffie of thee met iets lekkers aangeboden.

Tuin van Bert en Monique Penning, Zwartegatseweg 7 Oostvoorne

Deze jonge, pas twee jaar geleden aangelegde tuin van ongeveer 5000m2 zal door de tijd een prachtige parktuin worden. Het beginontwerp is uitgezet en aangelegd door Hovenier Leen Noordermeer. De grote natuurlijke vijver was een eis van de gemeente voor de noodzakelijke wateropvang. De grote plantvakken, met b.v. Klimhortensia’s als bodembedekkers, geven de tuin een rustige uitstraling.

Het is leuk om heel de tuin door te wandelen en te genieten van de bijzondere grassen en gevarieerde beplanting.

Ook zullen er deze avond beelden van Bert te zien zijn die het weekend ervoor ook al getoond

worden tijdens het “Kunstwerkrondje”. Hij maakt zijn beelden van marmer en graniet. Heel bijzonder om ook eens in zo’n geheel nieuwe tuin te kijken.

Tuin met sierwatervogels van Joop en Marleen van Eysden. Zandweg 16 te oostvoorne

Deze tuin is iets geheel anders. Hier gaat het niet om de planten maar om de sierwatervogels. De hobby van Marleen is uitgegroeid tot een met netten overdekte tuin met allemaal afgebakende stukken met siereenden en -ganzen in dertig verschillende soorten. Ze zijn gekortwiekt, waardoor ze niet kunnen wegvliegen. Het water voor de dieren wordt de gehele tuin doorgepompt zodat het altijd vers is. Het is echt de moeite waard.

Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)
VAN VERVAL TOT HOTEL