Japan en haar tuinen

Lezing door Jan van Buren, voorzitter Groei en Bloei afdeling Voorne Japanse tuinen (Nihon teien) zijn zeer traditioneel opgezet. Je vindt ze bij Boeddhistische tempels, bij landschapskenmerkende gebouwen zoals oude kastelen, maar ook bij privé grond, wijken en stadsparken.

Het concept van de Japanse tuin is afgeleid van de Chinese tuin en ze werden rond 700 na Christus in Japan aangelegd. In de eeuwen hierna maakte deze manier van tuinontwerpen haar eigen ontwikkeling door. Het concept van hoe zo’n tuin eruit zou moeten zien bereikte haar huidige vorm tussen 1600 en 1800.

Het idee achter de Japanse tuin is dat er een natuurlijk landschap wordt aangelegd maar dan wel in perfectie. Je ziet dus heuvels, bomen, mos, watervallen, rotsen, een eiland en bruggen. Een essentieel onderdeel van het ontwerp is dat de plek van elke steen en boom perfect uitgedacht is maar tegelijkertijd lukraak geplaatst lijkt. De tuin moet eruit zien alsof die door de natuur zelf zo gemaakt is.

Datum: woensdag 12 april 2017
Locatie: Infirmerie, Rozemarijnstraat 42, Brielle