Voorne

Hoe ben je tot de keuze gekomen om hovenier te worden?

Van huis uit ben ik tuinderszoon. Veel leeftijdsgenoten gingen destijds rond hun 15e jaar om wat te verdienen vakantiewerk doen in de tomaten. Ik wilde wat anders en ben toen in de schoolvakantie gaan werken bij een hoveniersbedrijf in Brielle. Dat begon met het schoffelen van openbare plantsoenen en later meewerken in onderhoud en aanleg van tuinen. Ik zag dat het vak hovenier heel afwisselend kon zijn, dat trok mij wel aan.

Welke opleiding heb je hiervoor gevolgd?

Toen ik begon met het vakantiewerk zat ik nog op de Mavo van Dijk in Brielle, daarna ben ik de opleiding hovenier aan de MTuS (Middelbare Tuinbouwschool) Huis te Lande in Rijswijk gaan volgen. Dit hield in: 4 dagen per week naar school en 1 dag per week stage, met om de zoveel tijd een stageweek. Ik heb stage gelopen bij verschillende hoveniersbedrijven in de regio. Van school kreeg je stageopdrachten mee waar je dan een verslag over moest schrijven. Ik heb toen veel geleerd. Na het volgen van deze 3-jarige opleiding had ik het diploma vakbekwaam hovenier.

Hoe lang bestaat je bedrijf al, en was je altijd aan de Molendijk in Oostvoorne gevestigd?

Ik ben met het bedrijf gestart in februari 1998, bij het tuinbouwbedrijf van mijn ouders kon ik een gedeelte van “de werf” (red.: het erf) gebruiken voor opslag van materialen. Op zich erg makkelijk als starter maar de intentie was altijd om een eigen locatie voor het bedrijf te vinden. In 2002 kwam de locatie aan de Molendijk te koop, hier was een vollegronds groenteteeltbedrijf gevestigd. Na overleg met de gemeente en het doorlopen van de nodige procedures zijn wij hier gevestigd en hebben sindsdien een eigen vestiging met de bestemming hoveniersbedrijf.

Werken jullie alleen in Westvoorne of ook daar buiten?

Ik zeg weleens: “We komen het eiland niet af”. Dat komen we natuurlijk wel maar we hebben het meeste werk wel in gemeentes Westvoorne en Brielle.

Welke werkzaamheden verrichten jullie zoal?

Het vak hovenier is veelzijdig, een hovenier kan zich specialiseren op verschillende vlakken zoals tuinaanleg, tuinonderhoud, groenvoorziening, boomverzorging, dak- en gevelbegroeiing, interieurbeplantingen. Wij richten ons voornamelijk op het fijne hovenierswerk, de tuinaanleg en het onderhoud met alle daarbij voorkomende werkzaamheden. Denk hierbij ook aan de bouwkundige en technische kant van het vak, zoals het maken van vlonders, beschoeiing en damwand of het aanleggen van tuinberegening.

Maak je ook tuinontwerpen en wat zijn dan je uitgangspunten?

In de tuinaanleg is goed voorbereid te werk gaan belangrijk. We plannen met de klant een eerste gesprek, tijdens dit gesprek bekijken we de situatie ter plaatse en de omliggende omgeving. We vragen onder andere op welke manier wilt u de tuin gaan gebruiken, werkt u graag in de tuin of wilt u een onderhoudsvriendelijke tuin? Ook is het handig dat de klant van te voren over een aantal dingen nadenkt, bijvoorbeeld aan de hand van tijdschriften of naar voorbeeldtuinen kijkt op internet. Vaak komt er dan een bepaalde stijl naar voren en wordt duidelijk wat voor soort beplanting men graag in de tuin wil. Aan de hand daarvan maken wij een schets tuinontwerp op schaal, de definitieve invulling van de materialen en beplantingen is de volgende stap. Wat ook voorkomt is dat het ontwerp van de tuin al gemaakt is door een tuinarchitect. Wij krijgen dan een compleet pakket met tuinontwerp, matenplan, beplantingsplan, lichtplan enzovoort aangeleverd. Aan ons dan de taak om hier een offerte voor uit te brengen en de aannemer van het werk te worden.

Wat vind je een uitdaging om aan te pakken?

De grootste uitdaging is het vak hovenier verkopen, de groenprofessional zijn. Hiermee onderscheiden we ons van gerommel in de markt. Hovenier is geen beschermd beroep, zonder opleiding en ervaring kun je morgen een hoveniersbedrijf beginnen. Dat kan eigenlijk niet, als je dat doet ben je geen hovenier maar doe je tuintjes. Wij laten graag zien dat alleen met de juiste kennis, gereedschappen en ervaring je dit vak uit kunt oefenen.

Kweek je zelf ook planten, of heb je kwekers van wie je de materialen betrekt? Wij kweken zelf geen planten, vroeger zag je dat wel vaker, dat een hoveniersbedrijf ook een kwekerij had. Bij ons beperkt het zich tot een tijdelijke voorraad of kuilhoek. Alle beplantingen worden per project ingekocht volgens een beplantingsplan. Hiervoor hebben wij goede contacten met kwekers en/of handelskwekers waar wij de plantlijsten naar toe mailen. Zeker voor de inkoop van heesters en vaste planten is een goede handelskweker onmisbaar. Moderne kwekerijen zetten grote aantallen van een bepaald soort, omdat de markt hierom vraagt. Het assortiment per kwekerij wordt dus kleiner. Kwekerijen weten van elkaar wat ze hebben staan en een handelskweker zorgt ervoor dat de plantlijsten compleet bij ons geleverd worden.

Wanneer is het belangrijk, dat tuineigenaren een hovenierinschakelen?

Dat verschilt, het ligt er maar net aan wat er gedaan moet worden. Heeft u net een bouwkavel gekocht en gaat u een huis laten bouwen waar een tuin omheen aangelegd moet worden, dat raad ik aan om ons dan al, voor of tijdens de bouw te bellen. Wij kunnen in dit stadium al veel voor u betekenen. Maar gaat het om een klus zoals gazon maaien, een heg snoeien, of een boom kappen dan nemen wij het werk op en mee in onze planning.

Waarmee wil je dit interview afsluiten?

Wat erg actueel is zijn de problemen rondom de klimaatverandering. Ook in ons vak hebben wij hiermee te maken. Warme droge perioden zorgen voor minder groei en hittestress bij planten, langdurige regen en hoosbuien geven wateroverlast in de tuin. Het aanleggen van een klimaatbestendige tuin is een specialisme op zich geworden, dit betekent dat we rekening houden met deze extremen van het weer. We besteden aandacht aan de bodem qua bodemleven en waterhuishouding, denken na over de plantkeuze, letten op de verhouding tussen steen en groen, en adviseren een haag in plaats van een schutting. Op deze manier werken we mee aan een beter klimaat en zorgen voor een aangename leefomgeving.

 

Bedankt Frans!