Voorne
Insectenhotel bouwen

Heb je een tuin of balkon, dan is het leuk om een insectenhotel te maken. Allerlei insekten zullen er gebruik van gaan maken. Een insectenhotel is leuk voor kinderen en volwassenen! Met een insectenhotel lok je insecten die nuttig zijn voor de bestuiving van bloemen en ze eten onder andere luizen op.

Een insectenhotel heeft geen uitgesproken vorm. Elke vorm is mogelijk. Je kan het zo groot of klein maken als je wilt

Wat nodig is, is een stuk hout. Gebruik onbehandeld hout. Bijvoorbeeld net dat laatste blokje voor de open haard. Het mooiste is een stuk van een omgezaagde boom of dikke tak.
Boor, aan een kopse kant, gaatjes van verschillende diameters (3 tot 10 mm) met een diepte van circa 10 cm. Dit hangt natuurlijk van de boorlengte af. De diameter en lengte van de gang bepalen welke soorten insecten er in komen. Dus hoe meer variatie in boorgrootte, hoe meer soorten insecten u in uw hotel krijgt. Het blok niet doorboren. De insecten houden van een dichte wand achter in het gangetje.

In de gaatjes gaan zich de verschillende bijen- en wespensoorten nestelen. Een bij verstopt eerst haar voedsel erin. En legt dan eitjes in de opening. Daarna metselt zij het geheel dicht. Na enige tijd breken de jongen door het metselwerk en vliegen uit.

Hang het hotel op een rustig, windstil en zonnig plekje. Met 3 touwtjes (3 oogjes in de bovenkant van het blok) hangt het al zeer stabiel.
Of plaats het hotel op een heiningpaal, minstens 1 meter boven de grond. Sla een flinke spijker (zonder kop) in de paalkop en boor vervolgens in de onderkant van het blok een gat met de diameter van de spijker. Plaats het insektenhotel dicht bij het terras. En dan: verwonderen en genieten!

Als je niet zelf durft te boren, vraag dan de hulp in van de klussendienst in de Hobbywerkplaats Westvoorne. Adres: Pinnepot 9C in Oostvoorne. Geopend op woensdagmorgen van 09:00 tot 12:00. Nog vragen? Mail dan naar hww(at)live.