Voorne

Interview Henk Zevenbergen

Klopt het dat je vroeger een ander beroep uitoefende?

Oorspronkelijk ben in opgeleid in de autotechniek. Ongeveer 15 jaar heb ik bij verschillende garages gewerkt. Hoewel ik het daar ook naar mijn zin had ben ik toch overgestapt naar de planten. Als klein ventje van 10-12 jaar kweekte ik al perkplantjes in perskluitjes. Mijn opa had een kweekkasje voor mij gebouwd, zodat ik naar harte lust mijn hobby kon uitvoeren.

Dus je hobby is je beroep geworden?

Toen ik trouwde wilde ik graag een tuin om mijn huis aanleggen. Vanaf die tijd is het idee geboren om zelf te gaan kweken. Eerst hobby-matig. Al snel stond ons hele terras vol met zaai- en stekbakken. Met avondstudies heb ik de opleiding voor het groene vak gedaan.

Is de kwekerij op deze plek begonnen of elders?

Nadat ik een stukje grond in Rockanje had gehuurd en daar een aantal jaar, naast mijn baan in de autobranche, planten had gekweekt, kwam ik in de gelegenheid om in Oostvoorne een stuk grond aan te kopen. Het was een weiland. Het was een uitdaging om dat als kwekerij in te richten. Paden, beregening, folie tunnels en vervolgens een klein kasje. Daarmee konden we de eerste jaren aardig uit de voeten. De planten vonden hun weg naar tuincentra en de groothandels in Boskoop. Vanaf 1997 gingen we een aantal weekenden per jaar met onze planten naar plantenbeurzen in Belgie en Frankrijk. Ook op de Bos- en Burchtfair Oostvoorne hebben we vele jaren onze planten kunnen showen. Daar merkten we hoe leuk het is om rechtstreeks aan de consument te verkopen. De mensen vertelden hun ervaringen met bepaalde planten. Er kwamen leuke tuinverhalen op gang. Toch heeft het tot 2006 geduurd eer we zelf tot particuliere verkoop zijn over gegaan.

Je hebt een enorm assortiment, kweek je die allemaal zelf?

Intussen hebben we zo'n 1500 verschillende soorten. Voornamelijk vaste planten, maar siergrassen en varens horen ook in het assortiment. Het uitgangsmateriaal betrekken we deels van gespecialiseerde stekbedrijven. Dat zijn gestekte plantjes als kleine pluggen. Niet alle soorten kunnen door de stekbedrijven geleverd worden. Daarom scheuren en stekken we nog veel soorten zelf. We hebben daarvoor zelf goede gezonde moerplanten apart staan. Vanaf juli tot eind oktober zijn we met scheuren en oppotten bezig. Zo hebben we van april tot en met oktober voldoende keuze. Omdat de planten in een literpot (P13) staan, groeien ze gemakkelijker uit tot volwaardige planten. 's Zomers ziet de kwekerij met allerlei bloeiende planten er uit als een tuin. Het is tijdens het groeiseizoen zeer aantrekkelijk om over de kwekerij te struinen.

Zijn vaste planten ook aan mode onderhevig?

De vraag naar verschillende soorten verschuift van jaar tot jaar. De tijdschriften en tv-programma's zorgen er voor dat de smaak van de tuinliefhebbers steeds verandert. Een aantal jaar geleden werden er bijna geen gele of oranje planten gebruikt. Tegenwoordig is het in om wat opvallende kleuren in de tuin te hebben. Daarnaast zijn siergrassen op het moment ook erg in trek. Vaak worden ze gecombineerd met hoge vaste planten. In de inrichting van de tuin wordt er vaak gekozen om met grotere groepen te werken, maar een heel gevarieerde beplanting wordt ook steeds meer toegepast.
We houden het assortiment actueel door plantenbeurzen en andere kwekerijen te bezoeken.

Wat is de beste tijd om vaste planten te poten?

Vaste planten kunnen het hele jaar door geplant worden. Het voorjaar is een uitstekende periode. Maar ook de rest van het jaar kunnen vaste planten in pot in de tuin uitgeplant worden. Vaste planten hebben vaak nog een tweede bloei. Als er na de eerste bloei geknipt wordt, heb je in de loop van de zomer vaak weer een tweede of derde bloei.

Dank je wel Henk, het is altijd een feestje om jullie kwekerij te bezoeken, zeker als alle planten in bloei staan, dan is het één kleurenpracht!

Voor informatie kijk op www.sevenhills-vaste-planten.nl.